www.per-olof.dk | email til Per-Olof Johansson | Debatforum WWW

opdateret 22.januar 2006

Debatforum WWW

Høvding Seattle på Internet.

Af Per-Olof Johansson.


Har du bemærkninger, spørgsmål etc. til det følgende, skriv da til mig på adressen
Per-Olof Johansson johansso@post3.tele.dk


Who knows, who owes the Chief Seattle photo?
Photo 1865 by E.M.Sammis. Orignial at University of Washington Special Collection #NA 1511


This photo is brought to you from The Suquamish tribe

Even the one known photograph of him has been doctored repeatedly. In the original, his eyes were closed. Subsequent version were retouched so that his eyes looked open. In some versions, he carries a cane, but not always. And in the most revisionist makeover, his head has been grafted onto the body of another man.

Newsweek May 4, 1992 p 68 [subject] the Arts "Just Too Good to Be True: another reason to beware of false eco-prophets" by Malcolm Jones Jr. with Ray Sawhill

..BIBLIOGRAFI

..Links

Høvding Seattle som eksempel

Web of life
Detalje fra Ted Perry

..Anmeldelse


Læs dr. Henry A. Smidt i Seattle Sunday Star den 29. oktober 1887 oversat af per-olof johansson. 


 
Internettet repræsenterer informationssamfundets overflod. Men det er jo et stort spørgsmål, om det giver en mere direkte vej til sandheden. Det gamle ordsprog, at sandheden er ilde hørt gælder måske stadig? Der er stadig en del overladt til læseren. Her kommer et eksempel: Suquamish høvdingen Seattles tale fra o.1854.

Seattle har selvfølgelig givet navn til byen, men burde måske rettelig bogstaveres See-ahth. Han levede fra 1787 til 1866. Han holdt i forbindelse med traktatforhandlinger med USA 1854 (måske 1853) en tale, som i 1887 blev gengivet i Seattle Sunday Star, af af en dr. Henry Smith, som havde været tilstede uden dog at kunne sproget Seattle talte på. I 1970´erne blev talen vældigt berømt, i hvert fald i miljøsammenhæng, for sine nærmest profetiske udtalelser om de hvides ødelæggelse af naturen, en berømmelse som kun er vokset. Den er blevet sendt verden rundt af FN, den citeres på alt fra pakker med økologisk te til t-shirts. Den er udkommet som selvstændig bog også herhjemme.

Desværre er den berømmede tale ikke den tale som referes af Henry Smith i 1887. Konfronteret med dette faktum, burde vi naturligvis indrømme, at vi havde ladet os føre bag lyset, smide fiktionen overbord og vende os til den tekst, der med nogen sandsynlighed har med Seattle at gøre. Det gør man ikke. Den danske oversætters ord herom kan meget vel repræsentere den almindelige begrundelse: "Jeg vidste godt, at talen kunne være et falsum, men jeg så ingen problemer i det. Det er fornuftige ting, der står i talen, og nogle mennesker kunne måske blive lidt mildere om hjertet ved at læse den" siger reklamechef for DSB, Medieforsker Asger Liebst.

Den fiktive tale blev skrevet o. 1970 af Ted Perry som manuskript til en miljøfilm, som blev lavet af Southern Baptist Convention. Han underviste på den tid på University of Texas.Han havde ingen bedrageriske hensigter, men var blevet inspireret af Seattles tale som han dog forholdt sig helt frit til, kun 10 % heraf er den oprindelige tekst. I flere tilfælde lader han Seattle siger lige det modsatte! Filmens ophavsmænd droppede imidlertid Perrys navn som forfatter, for at give talen præg af autencitet. Og dette bedrageri lever videre i bedste velgående nu på internettet. Uanset at det nu er veldokumenteret, at Ted Perrys fiktion har meget lidt at gøre med, hvad Seattle har sagt og hvad han kunne sige.

Det har været tilgængelig viden de sidste femten år, men først de sidste par år er man gået så vidt, at den faktiske tale bringes ved siden af fiktionen! Således finder man dem nu også på world wib web. Der er kan på visse adresser findes en genklang af debatten, men i det store og hele affærdiges debatten om autenciteten som uvæsentlig.


 

www.per-olof.dk | email til Per-Olof Johansson | Debatforum WWW

@